Bijzondere Business in de Betuwe

Duurzame Dinsdag 2024 is ook een MKB-ondernemer dag

Marco, Tom & Gerard

Dinsdag 3 september is het Duurzame Dinsdag, de Prinsjesdag van de duurzaamheid. Vernieuwende, duurzame ideeën en initiatieven uit de samenleving worden op deze dag onder de aandacht gebracht van politiek Den Haag. Duidelijk daarbij is dat ook MKB-ondernemers niet meer om duurzaamheid heen kunnen. Maar: binnen het MKB gaat duurzaamheid niet alleen over groene initiatieven, maar ook over continuïteit en de levensvatbaarheid van het bedrijf. Beluister in deze Bijzondere Business in de Betuwe hoe dat zit. En hoe je daar als MKB-ondernemer mee aan de slag kunt. Uit de mond van Kreston Van Herwijnen partners Marco van Ackooij en Kenny van Oort.

Speaker 1:

Hallo, welkom bij Bijzondere Business in de Betuwe. Een podcastserie van Kreston van Herwa en de Business Consultancy over kansen en uitdagingen in het MKB, met verhalen uit de praktijk en oplossingen, waar je wat aan hebt, steeds gericht op de toekomst, omdat Overmorgen je vertelt, wat je vandaag aan morgen zou moeten doen. Fijn, dat je luistert. Dinsdag 3 september is het Duurzame Dinsdag, de prinsjesdag van de duurzaamheid, vernieuwende duurzame ideeën en initiatieven uit Kortetje bij over de kansen en het laaghangende fruit, dat ondernemers tegenkomen. Marco Kenny, van harte welkom in bijzondere business in de Betuwe.

Speaker 2:

Ja, fijn, dat we hier zijn gekozen.

Speaker 3:

Ja, dat is altijd leuk. Het is al een uur lang geleden weer, dus het is tijd weer.

Speaker 1:

Ja, het is leuk, het is altijd leuk, het is altijd leuk. Hé, de duurzame dinsdag. Ik moet je heel eerlijk niet, dat het bestond. Nou hebben we wel meer dagen, die speciaal worden, geclaimd door Van Alles en Normat. Ik probeer dat niet patinerend te doen, maar ik wist het echt niet. Maar die duurzame zinder, als je dat zo hoort, kenny, wat betekent dat voor jou?

Speaker 3:

Nou, duurzame dinsdag inderdaad, er is overal een dag voor ongeveer op deze in de regio op de kaart te zetten. Wij hebben al heel lang geleden omarmd, om duurzaamheid bij die ondernemer Meer onder de aandacht te brengen En hem ook te helpen Wat kan ik nou met duurzaam doen? En wij vonden het een heel mooi initiatief, om duurzame dinsdag Dan ook wat meer bekendheid te geven, maar er ook dan wel, zeg maar de betuwse draai aan te geven.

Speaker 1:

Nou, dat vind ik ook. Bovendien, marco, er zijn niet zoveel zakelijke financiële dienstverleners, die uiteindelijk hun dienstverlening zo breed insteken Als hier bij Christophe en Herwijnen. Het is een belangrijk deel van de toegevoegde waarden, die jullie leven, toch.

Speaker 2:

Ja, nou ja, wij staan graag dicht bij de ondernemer en helpen de ondernemer graag bij alle uitdagingen, die er vandaag de dag dan leven, en dan is duurzaamheid niet meer weg te denken. Natuurlijk Juist in het MKB-land in Nederland gebeurt daar veel, ook in onze regio, waarin we dan veel merken, dat ondernemers aan het zoeken zijn. Maar hoe pak ik dat dan concreet aan? Of überhaupt, wat is het eigenlijk allemaal? Want ik hoor het allemaal zoveel. Het is wel een containerbegrip.

Speaker 3:

Precies, wat is duurzaamheid? Duurzaamheid, dat is al heel gauw groen en bloemetjes en bijtjes, boomknuffelen, maar voor die ondernemer is duurzaamheid veel meer continuïteiten en levensvatbaarheid.

Speaker 2:

Ja, nou ja, eigenlijk gaat het, als we met onze klanten daarover praten en met ondernemers in de regio. Dan gaat het eigenlijk over de toekomstbestendigheid, en dan gaat het niet alleen maar over milieu en groene aspecten, maar gaat het eigenlijk ook over hoe sta je als bedrijf eigenlijk in de markt, wat is daar allemaal aan ontwikkelingen, hoe ga je om met je medewerkers? Je gaat eigenlijk eventjes uitzoomen en om daarna weer in te zoomen Oké, maar hoe gaan we eigenlijk de toekomst in?

Speaker 1:

Nou ja, wat ik zo mooi vind, is ook een beetje een punt voor jullie beiden. Wat ik zo mooi vind, is, dat jullie op je website mensen kunnen dat lezen is, dat jullie hebben vastgesteld, dat verduurzaming en verdienen, dat dat inmiddels elkaars vrienden zijn geworden En dat je het ook als op die manier moet benadrukken. Kun je iets aangeven, marco, wat je daarmee bedoelt?

Speaker 2:

Nou ja, kijk, we hadden het net al over toekomstig stendigheid, en we praten eigenlijk over dan, waar ga je dan heen? Wat is de strategie voorwaarts? En daarin ga je het ook hebben over het verdienmodel eigenlijk, en dan ga je het ook hebben over de keten, waarin het bedrijf zich bevindt. En dan zie je eigenlijk, dat, als je met een andere bril op gaat kijken En wat breder Dus niet alleen puur financieel, maar juist ook veel meer maatschappelijk, en dan met milieu en met sociale aspecten gaat kijken, dat daar dan veel meer zit, en soms wordt het dan eigenlijk gezien ja, maar dat zijn allemaal flinke investeringen, die we moeten doen. Nou, die gaan we de eerstkomende jaar nog maar even niet doen.

Speaker 2:

Maar dat is dan een verkeerde gedachte, want daar is juist in Nederland, en daarom doen we het ook, daarom hebben we deze groene of deze duurzame dinsdag. Er is ook veel mogelijk, en dan is het goed, om die ideeën met elkaar te delen en die initiatieven, die dan andere ondernemers ook al hebben gedaan, want er zijn ongelooflijk veel financieringsmogelijkheden, subsidiemogelijkheden, die je helpen, om die stimulans te geven, om dan die weg in te slaan.

Speaker 1:

Kenny, ik heb jullie wel eens gehoord praten over gevonden geld. Met andere woorden, er zijn zoveel mogelijkheden, want gratis geld bestaat. Nee gevonden geld Ja.

Speaker 3:

Er zijn heel veel wegenpotjes Te verkrijgen, zowel lokaal, gemeentelijk, provinciaal, landelijk. Maar we moeten ook niet vergeten, het laag gang aan het fruit Je noemt het in de intro al, want er is ook heel veel, wat misschien helemaal niet zo'n enorme investering vergt.

Speaker 1:

Nee.

Speaker 3:

En het gaat primair volgens mij ook om bewustwording. En daarvoor is deze duurzame dinsdag, denk ik, ook heel mooi is, om even stil te staan bij van wat is nou duurzaamheid voor mij als ondernemer? En dat begint jij noemde net, marco, een aantal aspecten op, waar het om gaat. Het gaat om personeel, het gaat om je strategische propositie, maar het gaat ook om je persoonlijke vitaliteit. Ben je nu zelf, wat wil je nu eigenlijk zelf, wat is nou jouw stip, en wat wil je dan met jouw onderneming, en hoe ga je dan de juiste mensen bij zoeken? Je kunt soms met hele eenvoudige, misschien wel echt wel gratis of relatief goedkope keuzes, kun je al een enorm verschil maken. En komt er nu iets uit, wat echt leidt tot een investeringsprogramma, dan zijn er inderdaad heel veel potjes naar gevonden geld, die daarbij kunnen helpen. Maar ik vind vooral, zet nu eens in op die bewustwording. En wat zou je nou zelf kunnen doen als ondernemer in het kader van duurzaamheid?

Speaker 2:

Nee, dat is inderdaad, je kunt ook dan meer vanuit een intrinsieke gedachte eigenlijk gaan Want dan maak je echt impact.

Speaker 2:

Nou ja, en dan zit het eigenlijk ook gewoon in. Nou ja, vanuit je hart ben je aan het ondernemen, vanuit je passie. Daar komt dan eigenlijk het duurzame aspect van lieve leven heel makkelijk in En door ook gewoon goed te kijken, en dat is misschien ook al dat laaghangende fruit Alleen, om je te realiseren, hoe kijkt men dan in jouw keten naar duurzaamheid? En als je dan een belangrijke speler bent in een bepaalde keten van een ander bedrijf, wat juist vanuit het hart Duurzaamheid heeft omarmd En ook wel gewoon Dat heel graag Wilt Of misschien wel moet gaan doen, dan is jouw vraag eigenlijk Voor een valse hoendemer, ga ik daarin mee bewegen of niet? En nou ja, dan als een partij in jouw keten eigenlijk weet van ja, maar je doet het niet intrinsiek, en je doet het niet vanuit je hart, en je bent het eigenlijk niet aan het omarmen, ja dan, misschien wil ik dan wel met een andere partij zaken doen.

Speaker 1:

En nou ja, dat is dan, ja, dat is eigenlijk weggegooid geld Precies, en is dat ook een beetje een kenmerk voor die komende jaren? Is, dat die keuze regelmatig gemaakt gaat worden. Is dat op het moment, dat jij ervoor kiest, om daar verder niks mee te doen, dat er partijen zullen zijn, die zeggen ja, dat is leuk, maar dan doen wij dus ook niks met elkaar?

Speaker 3:

Is dat zo, of is dat veel te groot gaan bewegen? En anderzijds is wat jij heel mooi en dat past ook echt. Wat jij doet, marco, is juist op die persoonlijke motivatie en interesse gaan zitten, dat het echt intrinsiek is. Dus volgens mij heb je twee aspecten erin Of ben je nou authentiek als ondernemer en kies je daarvoor, maar dan kies je ook partners daarbij, die hetzelfde in de wedstrijd staan. Maar niet iedereen zal op die manier ondernemen. Maar dan krijg je nog het wettelijk kader, en die gaat je ook gewoon in de rommel verplichting opleggen. En daar zit ook met name duurzaam ondernemen in, want jij kunt wel zeggen, ik heb, ga ik niks doen. Maar als jij toevallig in een keten zit, die geraakt wordt, dan heb je geen keus, of je moet iets anders gaan doen.

Speaker 2:

En dat zie je dan juist in het MKB, die vaak ook een toeleverancier zijn, in die keten. Ja, dan is het eigenlijk beter, om dan nu alvast over de toekomst na te denken En ook toekomstbestendig meegeschreven te zijn. Dan weet je, dat het in ieder geval op je af gaat komen En dat het ook heel concreet gaat worden. Ja, want je loopt gewoon de kans te boten missen.

Speaker 3:

Ja, je kunt een enorm concurrentievoordeel behalen, jouw bestaansrechten En ook vanuit die intrinsieke motivatie, die jij zegt. Als je kijkt naar de jeugd, die toch echt wel hele andere keuzes maakt Als jij als bedrijf zijnde zegt, ik snap, dat ik iets moet doen, en ik vind daar mijn intrinsieke motivatie, en ik ga dat ook echt uitdragen. Ik denk, dat je dan ook alleen op de arbeidsmarkt een enorme concurrentie voordeelpositie gaat creëren, want jij krijgt de mensen bij jou, die daarin geloven, en het is echt een war on talent nog steeds.

Speaker 2:

We hebben ontzettend mensen tekort.

Speaker 3:

Dus het maakt niet uit, naar welk aspect in het bedrijfsleven, in jouw primaire processen of in jouw strategische keuzes Overal zijn haakjes te vinden, waarbij, als je keuzes maakt En dat begint met bewustwording Kun je daar je voordeel uithalen, en dan levert het altijd geld op.

Speaker 1:

Is dat misschien de grootste misvatting, die over duurzaamheid bestaat, is, dat het uiteindelijk ja ook over groen en dat soort dingen gaat, maar dat het eigenlijk gaat, om ten diepste gaat, over de manier, waarop je toekomstbestendig kunt ondernemen. Marco.

Speaker 2:

Ja zeker, we hebben dat natuurlijk al aangekaart, en ja, het is natuurlijk Europese regelgeving, wat op ons afgekomen is. Maar dat is niet voor niks, dat is ook een noodzaak toe, en ja, we willen dan met z'n allen dan hogere doelen dan bereiken. En dan juist, wat Kenny ook zo mooi zegt Die generatie, die denkt daar ook over na, en die denkt ook over, waar gaan we dan eigenlijk heen? En als ik me dan inzet in mijn leven voor een bedrijf, dan wil ik me wel graag inzetten voor een bedrijf, die dan ook bezig is met die toekomst.

Speaker 1:

Wat past bij mij? Maar zo is het ook echt?

Speaker 2:

Nou, ja, zeker, en dat zijn natuurlijk. Misschien is het ook wel, omdat je nu makkelijkere keuzes kan maken, maar het is wel iets, wat natuurlijk, wat gewoon leeft, en de ene kant Is het dan eigenlijk Vanuit je intrinsiekiteit, vanuit je hart Dat willen we omarmen. Het is de wet en regelgeving, het is de ketendruk, die je dan eigenlijk gaat voelen. Maar het is ook de consument, die natuurlijk dan ook zegt ja, maar wacht even. Als ik dan de keuze heb, dan wil ik misschien dan wel even wat extra betalen, maar dan kies ik wel voor iets duurzaams.

Speaker 1:

Het is gewoon een ondernemer.

Speaker 3:

Het is gewoon een ondernemer.

Speaker 1:

Dat is het. Dat is al uitdruigend genoeg, maar dat is natuurlijk zo. Ik sprak een ondernemer in de bouw, en die had iets uitgevonden Ten aanzien van recyclebare materialen. Maar die zei ook letterlijk De enige manier, waarop ik dat Ook als ondernemer nu Tot een succes kan brengen, is dat ik En ik heb de term net laten vallen Wij moeten die boomknufflerij, moeten we voorbij. Dit gaat veel breder en dieper, en dit maakt het voor mij mogelijk, om te kunnen ondernemen in de breedte En alleen daarom, dat ik dat vanuit een ondernemer bekijk, dus gewoon met een verdienmodel en alles erop en eraan Van een businesskeus. Dan kun je dus al die dingen, al die ballen tegelijk in de lucht houden. Op het moment, dat je alleen maar vanuit idealen opereert, ja, dat is leuk, maar daar kan je je centjes niet mee verdienen.

Speaker 2:

Nee.

Speaker 3:

En als je alleen maar kijkt naar de korte termijn, naar nu geldt, dan gaat de verandering ook niet komen. En daar staan wij wel voor het MKB. Mkb is toch over het algemeen zijn dat niet, de mensen gaan voor het grote geld. Ze zijn vaak toch echt wel lokaal, regionaal geworteld in de maatschappij, hebben echt wel gewoon commonsense, hebben nog hart voor de mensen, die er werken. Vaak zijn het ook bedrijven, die generaties lang bestaan. Dus die zijn hier, om ook te overleven, zeker. Dus je moet ze juist helpen, om even bewust te zijn. Je moet nu wel keuzes gaan maken.

Speaker 1:

Ik vind het zo fijn, dat je dat zegt, want er wordt nogal eens een ander beeld over het MKB gegeven, alsof, dat allemaal dagenbeddukjes zijn, die alleen maar met centjes bezien zijn, en dat is dus niet zo. Sterker nog, hier wordt nou een vertaling gemaakt, als we het hebben over duurzaamheid, sustainability. Hier wordt nou een vertaling gemaakt, waarop dat ondernemen en die duurzaamheid en die toekomstproofheid, maar ook het inspelen op de keuzes, die jongere mensen maken, waarin die dingen gewoon keurig netjes bij elkaar worden gebracht In nieuwe producten en nieuwe diensten.

Speaker 2:

En de vraag is dan eigenlijk Waar kan jij dan met jouw bedrijf impact maken? En dat zijn misschien heel veel mogelijkheden, maar waar zit nou de grootste impact? En dat is goed, om dan met elkaar te verkennen. Dan laat je ook iets materieels zien, wat dat doet.

Speaker 1:

Dat brengt mij tot het laaghangend fruit, waar ik het in de inleiding even over had. Kunnen jullie gewoon eens even of dan niet tot achter de kom aan maar eens een paar voorbeelden geven, van waar dat laaghangend fruit nou zit? Het hangt natuurlijk heel erg af, van welke business je zit, dat is logisch. dat is allemaal maatwerk. Maar kunnen jullie eens wat voorbeelden geven, van hoe dat laaggangende vrijheid eruit zou kunnen zien, marco?

Speaker 2:

Ja, wat je al vaak al gauw ziet, is dan, hoe je met medewerkers omgaat, en dat zit al heel vaak bij de bedrijven, zit het al gewoon, zit het gewoon al in de haarvaten. Dus, daar is men gewoon, men gaat gewoon netjes om met het personeel. Er is voor alles op gebied van vitaliteit, er is op gebied van toekomstige inzetbaarheid, daar wordt over nagedacht. Het is alleen, je moet het dan nu in het. Je kijkt er doorheen met de bril van duurzaamheid, en dan zie je eigenlijk hé, maar wat heb ik eigenlijk allemaal? Het is alleen allemaal een beetje hapsnap, het is niet helemaal geïntegreerd, het is niet helemaal vanuit het beleid van het bedrijf Misschien helemaal verankerd. Nou, dat is fijn, laten we dat nou eens vormgeven.

Speaker 3:

Het is een beetje zoals vroeger Die tekeningen, al die puntjes staan er al, die worden al aangetikt, als je de lijntjes verbindt, dan ontstaat een plaatje, en dan heb je ook een stukje storytelling. Soms kan het zo simpel zijn, want heel veel bedrijven. Dan ga je in gesprekken over duurzaamheid, en dan zeg je Wat doe je dan met de richting personeel? Dan hebben ze een hele vastlijst, menig bed, als het niet aan elkaar verbonden is, en er zit geen boodschap achter. Dan de gemiddelde werknemer, die take it for granted, en die vindt het maar gewoon. Maar als je er een verhaal omheen haalt, en je gaat dat ook weer gebruiken In je werving en selectie, dan heb je in een keer weer een business case.

Speaker 2:

Eigenlijk is het gewoon het communiceren Van, wat je dan al doet. Vaak is het zelfs, dat de medewerkers het zelf nog niet eens weten, wat er allemaal dan eigenlijk voor handen is. Laat staan dan zeg maar in de regio, waar je dan mensen hebt zitten, hoe die dan eigenlijk over jouw bedrijf dan eigenlijk praten en hoe ze naar kijken.

Speaker 1:

Exact, maar het kan van alles zijn. Het kan dus zijn stel je voor, je hebt een bedrijf, waarin logistiek een belangrijke rol speelt. Alleen die logistiek, die speelt zich altijd af tussen zeven en elf in de ochtend. Nou, dan kan je vrachtwagens elektrificeren, maar die dingen zijn drie keer zo duur. Waarom dan niet samen met een partij, die vrachtwagens aangeschaft, die van twaalf tot zes zo'n logistieke proces heeft? Samenwerken, ja, op dat moment.

Speaker 3:

En een ander voorbeeld.

Speaker 1:

Wat ik dan hoor, zeggen, is, dat je brengt spullen, er blijven spullen over in een productieketen, nou, die neem je dan meteen weer terug, dan hoef je niet twee keer te rijden. Of je gaat op een andere manier, je zorgt, dat je minder kilometers. Ik wil niet zeggen, dat het simpel is.

Speaker 3:

Alleen dat zijn volgens mij de kleine dingen, wat jij zegt, we zijn bezig nu met een bijna afgerond bij een klant Een traject, waarbij je echt naar een stukje procesoptimalisatie gaat kijken. En dan loop je door de hele workflow heen, en je gaat er ook echt fysiek mee het arbeidsproces in, en je kijkt naar, wat er gebeurt, je kijkt naar de routing optimaliseren, daar komen hele prachtige dingen uit voort, eén de gemiddelde werknemer voelt zich serieus genomen, komt met hele praktische voorbeelden. Die ondernemer, die krijgt in een keer een hele andere kijk, want je wordt toch een beetje bedrijfsblind af en toe. En dat is, denk ik, ook een hele belangrijke rol, die wij in dat stukje toekomstverzendigheid duurzaam kunnen spelen. Die rol is even weer kritisch tegen die ondernemer. Wat ben je nu aan het doen?

Speaker 3:

Even weer die kritische vraag stellen, even weer scherp zetten, want die ondernemer is toch vaak een beetje lonely at the top, zeker, en er ontstaat soms wat bedrijfsblindheid. En dan kan het heel goed helpen, om ons even of dat nou je kritische processen zijn of je strategische propositie Ga nou eens even, stel je nou eens kwetsbaar op, ga nou eens even achterover hangen. En dan willen wij heel prima, dat die gesprekspartner zijn, om jou even te triggeren, uit te dagen, en de afgelopen tijd hebben we heel veel dit soort trajecten gelopen, en ondernemers vinden het best spannend. Even Afgelopen tijd hebben we heel veel dit soort trajecten gelopen.

Speaker 2:

En ondernemers vinden het best spannend even.

Speaker 1:

Maar daar zit ook een heel veel laaggang uit schuit. Absoluut Ja helemaal eens.

Speaker 2:

Voor je het weet, heb je een productiviteitstijging gerealiseerd, nou ja, goed, en er is zoveel te halen, dan met name in het logistieke proces. Inderdaad ook, omdat je die wangt. Maar als je dan de logistiek bekant bekijkt in die waterketen, en hoe dat dan allemaal loopt, en je gaat dan ook nog eens kijken, maar wat wordt er eigenlijk allemaal verbruikt, en wat is er aan afval, en wat is er dan eigenlijk, en met welke partijen doen we dan inkopen, en is dat allemaal dan al? nou ja, op de duurzaamheidsvoeten dan helemaal, wat kun je daar nog winnen? Nou ja, en daar komt enorm veel uit Het meest onderschatte onderdeel van je bedrijfsvoering, het logistieke proces, en alleen al door daar ook eens met een bril naar te gaan kijken ja, ik zet weer een bril op maar waarin je dan eigenlijk kan zeggen hoe kan het ook vandaag de dag, en hoe doen andere bedrijven het al? Of hoe zijn andere bedrijven al met een meer duurzaamheid dan eigenlijk dat verder ingebedhebbende in hun bedrijfsvoering? Hoe hebben ze daar stappen in gezet? Dat is leuk.

Speaker 3:

Een stukje procesinnovatie.

Speaker 1:

Absoluut, en dat is een mooi bruggetje, want daarover kun je praten met individuele relaties. Maar je kunt ook en dat doen jullie ook, je kunt ook ondernemers met elkaar in contact brengen, zodat zij over dit soort dingen met elkaar kunnen praten. Want bij het beeld, dat de een kan werken, ik zou zomaar bij anderen ook kunnen werken. En dan kom ik een beetje op het koplopen project Mark. Want die zijn nu, dat bestaat overigens in Nederland Alleen, dat bestond in deze regio nog niet, en dat zijn jullie nu begonnen, door ondernemers op te roepen. Laten we nou alsjeblieft niet alleen, dat wij met elkaar in gesprek zijn, maar dat jullie ook met elkaar in gesprek zijn.

Speaker 2:

Nou ja, het koplopen project is eigenlijk, dat we ondernemers bij elkaar brengen En dan eigenlijk mekaar inspireren, mekaar ook helpen, te leren En ervaringen te delen, waarin we dan iedere keer weer zeggen Oké, maar als we dan echt voorop lopen, en we willen hier in de regio, en dat doen we heel graag met bedrijven, die dat ook dan vanuit de intrinsiviteit dan eigenlijk ook dat willen, die de koploper dan eigenlijk zijn.

Speaker 3:

Maar ook om dan andere bedrijven in de regio daarin ook te laten zien, van te inspireren, juist.

Speaker 2:

Nou ja, en wat we dan eigenlijk doen, is eigenlijk, dat we gewoon in een reis van pak een beet negen tot tien maanden dat zal ook afhangen iedere keer, dat we dan eigenlijk bedrijven in Gelderland bij elkaar brengen en dan ze helpen, om die reis naar meer duurzaam ondernemen En om die prestatie, die duurzame prestaties eigenlijk dan te gaan bevorderen, om dat gezamenlijk te doen, en dan is duurzaamheid in de definitie van de breedte, want dat is, waar jullie het voortdurend over hebben, sowieso in de breedte Dus alle disciplines, bedrijfsdisciplines bij elkaar, en daarom streven we binnenkort willen we met de eerste groep lijfgaan Het liefst ergens tussen de 10 en 15 ondernemers, want dan heb je een mooie in een mix, want dan kun je maximaal leren van elkaar.

Speaker 3:

En dat hoeft niet allemaal, dat mag ook een branch vreemd, alles mag ertussen zitten, je kunt echt leren van elkaar, en dat merken wij, dat zien we ook vanuit de activiteit, die we met de Business Academy doen. Als je ondernemers bij elkaar brengt, en je zet ze in een omgeving neer, waar je open en vrij met elkaar kunt communiceren, dan ontstaat er een enorme Exponentiële leerkurve, en die ondernemers verwonderen zich van. Doe jij dat op die manier? Dat heb ik nog nooit over nagedacht, en dat proberen we ook te creëren, door eigenlijk branchedivers straks ondernemers bij elkaar te brengen, en neem ze maar mee in die reis En ga maar eens leren van elkaar, ga je maar eens verwonderen.

Speaker 1:

Er is een hartstikke positief gereageerd op deze oproep. Zijn er nog plekken beschikbaar, als ondernemers dit horen Kunnen?

Speaker 2:

ze zich nog aanmelden. Ja, zeker, als we geen plek beschikbaar hebben.

Speaker 1:

Dan gaan we de volgende reis alweer doen. Dit is iets, wat doorgaat. Het is niet eenmalig.

Speaker 2:

Nee, zeker niet. We zetten onze expertise en onze kennis en ervaring graag in. Ook dat is weer een soort van Vanuit onze intrinsieke motivatie, dat wij graag in de regio van toegevoerde waarde willen zijn Voor de MKB ondernemer. Ja precies.

Speaker 1:

En als we het hebben over de dingen, waar je overheen moet, stappen, je komt obstakels tegen. Ik sprak een ondernemer, en die zei als ik spullen breng naar mijn klanten, en dan gebruiken ze die spullen, en als ze daar wat van overhouden, dan is er in principe afval. Maar als ik het afval noem, dan moet ik een aparte vergunning hebben, om het weer mee terug te nemen, terwijl als ik het iets anders noem, dan kan ik het heel duurzaam weer terugnemen en kan ik het weer verwerken in de keten, zoiets. Dat moet je met elkaar vaststellen, om dan vervolgens tegen die overheid te zeggen Jongen, even, ik denk daar nou nog eens even over na.

Speaker 3:

Ja, dit soort verhalen horen we, en die willen we ook graag ophalen straks in de koploopprojecten. Wat kunnen wij nou doen? Vanuit die intrinsieke motivatie zitten wij en met die ondernemer aan tafel, maar ook in de regio bij, of dat nou VNO, ncw is, of alle bedrijfskringen. We zitten met de regio, als het gaat over de gemeentes ook aan tafel. We hebben echt wel die lokale en regionale invloed. Dus wij horen heel graag die problemen, waar die ondernemer tegenaan loopt, obstakels, zoals jij ze noemt. Maar we kunnen dingen wel bespreekbaar maken, of weer met een andere partij. Maar deze partij, die heeft daar nou juist Jouw. Afval is zijn grondstof. Dus kunnen we nou niet iets slims doen? Maar je moet met elkaar het gesprek voeren, je moet je durven openstellen. Kwetsbaar, want als je zegt, ik heb een probleem in het bedrijf, dat vinden de ondernemers niet heel erg prettig. Maar het probleem voor de ander is de kans. Er zitten twee kanten aan dezelfde medaille, en wij proberen, op die manier, de partijen bij elkaar te brengen, dan wel het onderwerp ergens op tafel te krijgen.

Speaker 1:

Ja eens, en koplopers zijn in deze een hele veilige omgeving, want je kunt gewoon veilig met elkaar. Kun je daarover praten?

Speaker 2:

Ja zeker, en wat het allerleukste is, dat je dan elkaar in een ecosysteem En in de regio Mekaar helpt En kracht verbundelt. Dus je inspireert mekaar, maar je helpt mekaar dus ook. En dan zijn wij er ook nog eens een keer voor, om dan ook de ingangen te creëren Naar de juiste partijen, om dan in de regio het ook weer op Het juiste podium te bieden Of het juiste platform te bieden.

Speaker 3:

Ja, iets.

Speaker 1:

Het is nog gekker. Jullie werken samen met de duurzaamheidsplatform 0202. Zero CO2. En ik moet Zero CO2. Ik moet het wel goed zeggen, natuurlijk. Maar dat betekent Niet alleen, dat jullie je eigen expertise Inbrengen, dat je de expertise van elkaar laat delen, maar dat er ook nog eens een keer Hele specifieke, specialistische expertise Via zero CO2. Die ter beschikking komt, te staan, ten aanzien van al die koplopers toch.

Speaker 2:

Ja, niet alleen ten aanzien van de die koplopers, toch Ja niet alleen ten aanzien van de koplopers in ons koploperproject, maar voor al onze klanten doen we dat, die we begeleiden in meer duurzaam ondernemen. En dat is ook wel fijn, ook voor ons, want dan heb je altijd een specialist achter je staan, die het al een keer eerder bij een ander bedrijf in Nederland, ergens anders, in een andere regio, wellicht het een ander bedrijf in Nederland, ergens anders, in een andere regio, wellicht het al een keer heeft meegemaakt, en hoe het dan daar is aangepakt. Dat helpt, en dit is natuurlijk ook een breed spectrum, waarin je soms ook echt wel de diepte in moet met hele specifieke vraagstukken. Nou ja, dan is het fijn, om daar de specialisten voor te hebben.

Speaker 1:

Maar goed, dat betekent, dat je dus alles bij elkaar bent in Kenny.

Speaker 3:

Voorbeeldjes bijvoorbeeld binnen het CRO-CO2 platform onderdeel van de nulmetingen waar sta ik nou als het gaat over duurzaamheid in de meest brede zin is ook een vrij handzame en praktische tool als de milieubarometer. In ons netwerk van CRO-CO2 specialisten hebben wij ook mensen, die verstand hebben. Hoe kun je nou je gebouw verder verduurzamen, ook als het gaat over installaties in je gebouw Of als het gaat over evenzijdige dakbedekking Of eventuele groene wanden in je pand Of de biodiversiteit rondom je pand? Als dat uit jouw meting komt, dat jij hier iets mee moet, kunnen wij met een onafhankelijke, serieuze deskundige in verbinding stellen, en dan kun je een plan gaan maken. En dan vervolgens kun je een keuze maken met wie ga je die plannen uitvoeren. En zo zitten er op allerlei gebieden, ook op subsidiegebied. Er zijn zoveel we hebben het net over gevonden geld, er zijn zoveel regelingen, dat moet je echt een specialist zijn, om dat bij te houden.

Speaker 3:

In ons netwerk hebben wij dan zo'n specialist zitten, als dit jouw business case is, deze aspecten bij jou spelen, dan nodigen wij zo'n subsidiespecialist bij jou uit, en die gaat dan eens gewoon even door jouw primaire processen heen En kijkt van nou, dan kunnen we hier wat Kunnen we daar, wat Kunnen we daar wat? Dat is wel, wat, denk ik, de kracht is van samenwerking? En dat doen wij binnen Creston, dat doen wij binnen Zero CO2. En dan proberen we nu ook eigenlijk, onze relaties binnen zo'n kop lopen. Ga relaties binnen zijn kop lopen, ga nou die samenwerking zoeken, want alleen ga je vaak sneller, maar samen kom je wel een stuk verder, en zo is het In aanvulling, wat Kenny ook zegt Het is ook heel veel.

Speaker 2:

Je moet het meetbaar gaan maken. Kenny ook al zeggen de nulmeting, waar sta ik nu überhaupt? Zo gauw, als je de nulmeting hebt, dan weet je dus, waar jouw duurzaamheidsprestaties dan liggen En hoe je dan kan bewegen naar verbetering. Naar minder uitstoot, naar minder afval Of hoe je met water om kan gaan.

Speaker 3:

Of, hoe je beter met de mensen.

Speaker 1:

Of je governance.

Speaker 3:

Want dan hebben we de E de S en de G hebben, hebben we allemaal gehad.

Speaker 2:

Precies, dat heb ik nog niet genoemd.

Speaker 3:

En dat ook binnen een vakdomein, waar governance best wel leidend is, niet onbelangrijk.

Speaker 2:

Dan is het wel handig, om in dat speelveld van meetbaar maken, dat je dan eigenlijk Waar we dus ook naar kijken Welke tooling is er al beschikbaar in Nederland of misschien wel eens wereldwijd, die we dus ter beschikking kunnen stellen aan onze klanten, aan de MKB-ondernemers, om dat dan niet alleen één keer te meten, maar daarna wil je het blijven meten en wil je daar verbeteringen in realiseren, zoals Kenny al zo mooi zegt, en dan wil je ook over rapporteren En in realiseren, zoals Kenny al zo mooi zegt, en dan wil je ook over rapporteren, en dan moet je daarover rapporteren. Dat wil je niet iedere keer in een Excel-spreadjeetje doen met allerlei ingewikkelde calculaties. Daar wil je bij geholpen worden. Dus, ook daar kiezen we iedere keer weer van oké, maar wat is op dit moment de beste keuze, om daar dan en daar werken we dan ook mee- We begonnen deze podcast met, om vast te stellen, dat voor elk issue en elk probleem of elke uitdaging in Nederland inmiddels een dag is.

Speaker 1:

Dat betekent, dat we zo ongeveer 365 uitdagingen hebben per jaar. Als het daarbij blijft. Ik kijk uit naar de eerste gedeelde dag, zal ik maar zeggen, dan krijg je een dagdeel dag zal ik maar zeggen, dat een dagdeel, krijg je een dagdeel. Maar één ding is zeker de manier waarop jullie kijken naar duurzaamheid samen met jullie relaties En ook samen met die maatschappelijke context, dan kun je eigenlijk zeggen, dat de Duurzame Dinsdag eigenlijk gewoon een MKB-dag is.

Speaker 2:

Nou, mooier kunnen wij het niet zeggen Ja, nee.

Speaker 1:

Nou, nee, dan doen we dat, dan laten we het gewoon hierbij, dan laten we het daarbij.

Speaker 3:

Dat is een mooie dagsluiting, ja, heel goed. Dank jullie wel. Dank je wel, koos.

Speaker 1:

Dit was het voor vandaag Namens Marco van Alkooy en Kenny van Oort. bedankt voor het luisteren En heb je een aanleiding van deze podcastvragen? Aarzel dan, ze helpen je graag verder. En voor nu, mijn naam is Koos Woltjes en tot de volgende. bijzondere business in de Betuwe. Je luisterde naar een aflevering van bijzondere business in de Betuwe, een initiatief van Kirsten van Herwijnen Business Consultancy, over de kansen en uitdagingen in het MKB. TV Gelderland 2021.

People on this episode